Zdravá strava

Kurzy vaření pro veřejnost v roce 2020 na Sklenářce:

VAŘENÍ PRO POBYTOVÉ KURZY NA SKLENÁŘCE VÝROBA DOMÁCÍCH PRODUKTŮ PROFESIONÁLNÍ PORADENSTVÍ V GASTRONOMII

Strava je jednou ze základních lidských potřeb.  Jejím hlavním, prvotním účelem, je dodat tělu potřebné živiny, které zajištují všechny funkce životních procesů organizmu, a zprostředkovávají příjem a koloběh Životní energie (Prána, Ki, Čchi). Strava je po dýchání druhou nejvýznamnější formou přijímání této energie. Druhotnými funkcemi stravování jsou také přímé působení na emoce a socializační vlivy.

Přírodní zdravé stravování klade důraz na čerstvost a nezávadnost původu surovin, množství příjimané potravy, způsob její přípravy, poměr jednotlivých složek v denním rozvrhu, a také způsob konzumace.

Optimální a nejméně vyhraněnou je laktovegetální strava z lokálních sezonních potravin, v přiměřeném, střídmém množství. Jedná se o stravu založenou na dostupných potravinách rostlinného původu v kombinaci s mlékem a mléčnými produkty, jejichž množství nejlépe charakterizuje tradiční rada moudrých babiček: “jez do polosyta, pij do polopita”.

Toto doporučení vychází z poznatků:

  • ájurvédy  (jeden z nejstarších stravovacích a léčebných systémů na Zemi)
  • holistické medicíny (celostní přístup k člověku)
  • nedogmatických vědeckých prací
  • praxe našich předků
  • a potřeby udržitelnosti přírodních zdrojů a zachování funkčních ekosystémů

Existuje mnoho “diet” a návodů ke stravování, univerzální však není žádný. Je dobré, a pro zachování zdraví člověka důležité, aby každý našel odpovídající a sobě prospěšný způsob stravování podle své přirozenosti (prakrti), charakterizované vrozenou konstitucí (dóša).

Vědět co, jak a kdy jíst, rozebírá celá řada teoretických nauk a konceptů, založených na dlouhodobém pozorování na základě experimentu a osobních zkušeností. Tyto koncepty jsou vždy ovlivněny nejen historickým odbobím a geografickým původem jejich vzniku, ale také sociálními podmínkami a stupněm vývoje dané společnosti. 

Mezi těmito naukami je dobré vyzdvihnout Ájurvédu a to pro její obsažnost a osobní přístup k jednotlivci. Vychází ze základního předpokladu, že každému člověku vyhovuje jiná skladba jídelníčku i jiné množství potravin a jejich příprava, zajištujících přísun životně důležitých živin. Díky propracovanému systémem diagnostiky zdravotního stavu a základnímu potvrzení přirozené životní konstituce, je schopná nabídnout optimální řešení jídelníčku každému člověku, zdravému i nemocnému.

***

Pro pobyty i v rámci kurzů vaříme dle výše uvedených principů  – čisté pokrmy zhotovené původními postupy, bez užití syntetických dochucovadel, modifikátorů a stabilizátorů chutí a v maximální míře s využitím surovin od lokálních dodavatelů. Spojením indických, japonských, jihoamerických a evropských způsobů používání surovin a koření tak vznikají lahodné speciality s vhodným, neocenitelným vlivem na lidský organismus, na jeho soulad a zdraví.

Vegefest


10. ročník 25.-27. září 2020

Rezervace pobytu

Rezervujte si pobyt v přírodních lázních »

Odběr novinek

* povinná pole

Ochrana osobních údajů *

Ochrana osobních údajů »

 FacebookNajdete nás i na Facebooku »